HOME     GELUIDSOPNAMEN     DUIKEN     CONTACT     BLOGS     English    

Op zoek naar het gordeldier 2

De 3e dag op Península Valdés

3e dag: We tuffen weer over de pampa's, op zoek naar het gordeldier, maar ook richting een afgelegen plek waar zeeolifanten en zeeleeuwen zich ophouden.

WAAAAAAAOUOUOUOUW klinkt het opeens van de achterbank. K en K spotten guanaco's, een soort lama's en vervolgens JIPPPIEIEIEIEIE een rhena!

Wederom: iets springends met lichtbruine vacht en een stukkie groter dan de maramara, maar daar doe ik alle genoemde dieren mee te kort.

We arriveren bij de zeeolifanten en de zeeleeuwen. Deze beesten hebben het mooiste stuk kust van dit schiereiland gekozen! K en K zijn niet te stuiten in hun verhalen. Met ooooh's en aaaah's mogen we onder begeleiding van een gids de dieren tot op 10 meter naderen. Geweldig! Wat een geluiden!

Ze puffen, knorren, laten scheten, grommen, piepen aan één stuk door.

2 mannetjes zeeolifanten brullen en maken zich groot tegenover elkaar. We staan er met ingehouden adem bij en kijken er naar.

De tijd lijkt even stil te staan. Degene die het hardste brult mag blijven, de ander trekt zich van lieverlee terug richting zee. Volgens K en K is de zeeolifant is de grootste zeehond ter wereld en stamt hij af van een of andere beer die terug naar het water gegaan is. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de zeeleeuw maar de zeeleeuw heeft nog een soort flippers waarmee hij aardig kan rennen en klauteren. De zeeolifant kruipt als een rups over het strand. Na 3 kronkels issie doodmoe en met een oorverdovende puf laat ie zich op het zand zakken. Ik kan hier nog uren turen en geluiden opnemen maar we hebben onze opdracht: op zoek naar het gordeldier!

De dolenthousiaste Alfons en Adri heb ik in de tijd dat ik ze ken, nog niet zwijgend meegemaakt, maar als ze het gordeldier ontdekken tussen wat lage struiken, valt er bijna een oorverdovende stilte. De ooooohs! en aaaaaahs! maken plaats voor een naar binnen gemurmeld "jeeeeetje" en met tranen in de ogen hoor ik ze fluisteren op de zenders "wat is hij mooooooooi!"

Copyright: Galavazi Geluid