HOME     GELUIDSOPNAMEN     DUIKEN     CONTACT     BLOGS     English    

Darwins mokers

Natuurlijke en seksuele selectie

In een parkje in Montevideo ga ik er eens lekker voor zitten. Om me heen koeren de duiven en vliegen de papegaaitjes met takjes over en weer.

Hoe zit dat nou met die natuurlijke en seksuele selectie? Wat betekent het überhaupt? Een spekkie naar het bekkie van Dirk. Hij steekt van wal en ik val van de ene in de andere verbazing.

Even voor de biologische analfabeten onder ons een verklaring van de begrippen:
Natuurlijke selectie betekent overleven totdat je kinderen kunt maken en dermate lang overleven dat je véél kinderen kunt maken.

Seksuele selectie houdt in dat je de -voor jou- beste partner vindt òm kinderen te maken. Soms zijn deze 2 concepten in conflict met elkaar. Als voorbeeld noemt Dirk de pauw.

Met zijn schitterende staart wil hij indruk maken op de vrouwtjes. Dat lukt behoorlijk goed (seksuele selectie). Maar door die enorme zware bos met veren kan hij niet snel wegvliegen voor bijvoorbeeld een tijger (natuurlijke selectie). Dirk geeft in dit geval seksuele selectie het laatste woord: "Het vrouwtje zal denken: "Goh, als die man met zo'n grote staart toch nog vóór me staat te pronken en al die tijgers blijkbaar heeft overleefd, dan zal het vast een krachtige kerel zijn. Prima kwaliteiten om aan mijn kinderen door te geven".

Nog mooier vind ik een voorbeeld dat op ons, de mens, van toepassing is. Hetgeen waardoor onze soort zo verschilt van andere soorten zijn onze hersenen.

Op een gegeven ogenblik in de historie kregen wij te maken met een explosieve hersengroei. Dat had biologisch gezien flink wat consequenties. Eén van die consequenties was dat er problemen optraden bij de bevalling. Die koppies werden te groot.

De natuurlijke selectie bood een oplossing: de baby's prematuur geboren laten worden. Daardoor waren de baby's opeens een stuk hulpelozer. De natuur laat zich niet kisten en introduceerde het vaderschap. Man en vrouw moesten dus langer bij elkaar blijven om de overlevingskansen van hun kroost te verhogen. De natuurlijke selectie zette nòg een joker in: verliefdheid, een chemische reactie in de hersenen. Gemiddeld duurt verliefdheid tussen man en vrouw 3 à 4 jaar. Voilà! Precies genoeg om de hulpeloze baby door zijn meest kwetsbare jaren als het om overleving gaat te helpen!

Dit was een warming up want nu vervolgt Dirk in een spraakwaterval zijn verhaal met betrekking tot seksuele selectie. Het zijn dus de hersenen die de mens zo uniek maakt. Juist daarom zijn de vrouwen de mannen gaan taxeren op wat zij met die hersenen kunnen.

Spierkracht en opvallende kleuren doen er eigenlijk al een poosje niet meer toe. (Sorry fitness-guys, verloren moeite!) Als je een vrouw vraagt wat zij aantrekkelijk vindt in een man en ze antwoordt zoiets als "hij heeft humor", dan bedoelt ze eigenlijk dat dat voor haar een graadmeter is van de mate van flexibiliteit waarmee die man zijn hersenen kan gebruiken.

Mannen opgelet: jullie worden (onbewust) beoordeeld op jullie mentale, culturele, bestuurlijke en podium-kwaliteiten. Dat alles in het teken van de zin en de essentie van ons bestaan: voortplanting.

Of we dat nou willen of niet. We dènken dat we alles denken. Is niet zo. Dit is software die al miljoenen jaren in ons hoofd geprogrammeerd zit en onbewust zijn het deze factoren die bepalend zijn voor onze keuzes.

Mijn gedachten dwalen af. Voor me zie ik twee duiven. Die grote is het mannetje. Hij stelt zich enorm aan. Hij draait rondjes voor het vrouwtje en zet zijn veren op. Het zonlicht schittert. Ik zie zeldzaam glanzende tinten, groen en paars. Wat een mooie duif! Het vrouwtje raakt niet onder de indruk en keurt het mannetje amper een blik waardig. Dirk haalt me terug. Hij vertelt met vurig enthousiasme over Darwin.

Charles Darwin zag in de natuur dat niet de mannen maar de vrouwen kiezen. De mannetjes maken zich interessant. Het zijn de vrouwtjes die kiezen en beslissen.

Hij was geniaal in het consequent toepassen van zijn eigen inzichten op de maatschappij. Zo ontwikkelde hij zijn concept voor seksuele selectie. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel mensen die menen dat Darwins theorieën niet op ons van toepassing zijn. Laat staan in de tijd waarin hij zelf leefde.

We vatten de boel voor het gemak eens samen. Darwin heeft door zijn inzichten 2 mokerslagen uitgedeeld die tot op de dag vandaag door deinen.

1.De mens stamt af van de aap.

2.De vrouwen kiezen de mannen.

"Darwins mokers". Ik vind ze briljant!

Copyright: Galavazi Geluid